Joop Westerweel

 Sinds 2012 is de Joop Westerweelschool een gemengde school. In een buurt die bruist van de diversiteit krijgen ouders en kinderen in deze prachtige nieuwbouw aan het Balboaplein de unieke mogelijkheid om elkaar echt te ontmoeten.

Bij ons stopte het Ouderinitiatief niet zodra de school gemengd was. De initiatiefnemers hadden ingezien dat elkaar wérkelijk ontmoeten dan pas begint. En dat je hier ook wat voor moet doen. Zij organiseren daarom maandelijks koffie-ochtenden, waar ouders met elkaar over diverse onderwerpen met elkaar in gesprek kunnen gaan. En jaarlijks vieren ouders samen elkaars feesten. Bijvoorbeeld met een kerstdiner en een iftar-maaltijd in de Ramadan.

Deze activiteiten dragen bij aan die fantastische, gemoedelijke sfeer bij ons op school. Ouders blijven veel minder vaak in hun eigen groep, maar gaan nieuwe vriendschappen aan. Zij leren van elkaars cultuur. Dat is leuk voor de ouders, maar vooral ook zeer belangrijk voor de kinderen. Zij leren op school reeds over burgerschap via de lessen van de Vreedzame School, maar ze zien hoe hun ouders die lessen in de praktijk brengen.

Kinderen leren zoveel meer, wanneer hun leefwereld ruimer wordt en ze niet slechts in hun eigen groepje blijven. Ze leren bijvoorbeeld dat in deze wereld iedereen anders is, maar dat dat geen belemmering is om goed samen te leven. Zij leren schakelen tussen verschillende leefwerelden. Allemaal vaardigheden, die in de internationale samenleving van morgen erg belangrijk zijn. Op de Joop Westerweelschool worden uw kinderen wereldburgers.